Γιώργος Ξανθάκης

Γεννήθηκα, ζω και εργάζομαι στη νεοκλασική Ερμούπολη της Σύρου, ως καθηγητής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Στη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών οφείλω το «ζῆν», στον κινηματογράφο το «εὖ ζῆν».
Είμαι πτυχιούχος της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης έχω σπουδάσει «Ιστορία κινηματογράφου, πρακτικές & Βασικές αρχές κινηματογράφου» στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είμαι τακτικό μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ.).
Το 2002 συμμετείχα στη διοργάνωση του προγράμματος «ΠΑΜΕ ΣΙΝΕΜΑ» του Υπουργείου Παιδείας, στα σχολεία των Κυκλάδων, ως εκπρόσωπος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Το καλοκαίρι του 2007 διοργάνωσα το «Φεστιβάλ Κινηματογράφου για παιδιά» στην Ερμούπολη της Σύρου, σε συνεργασία με την Πολιτιστική Επιτροπή του Δήμου Ερμούπολης.
Υπήρξα πρωτεργάτης στη δημιουργία της κινηματογραφικής λέσχης «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΣΙΝΕΜΑ» στην Ερμούπολη Σύρου, συγγράφοντας & παρουσιάζοντας τις εισηγήσεις των προβολών.
Στο διάστημα 2017-2020 υπήρξα κινηματογραφικός συντάκτης στην Κυκλαδίτικη εφημερίδα «ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ», με την εβδομαδιαία στήλη “Σινεπιλογές”. Επιπλέον γράφω αναλύσεις ταινιών με αναφορά στη φιλμογραφία σκηνοθετών στο ηλεκτρονικό περιοδικό Τέχνης “Fermouart”. Κείμενά μου έχουν δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του «Κέντρου Μελετών & Ερευνών για το Σινεμά» και στο περιοδικό Τέχνης ‘’Fractal.gr’’ .
To 2017 δημιούργησα τη διαδικτυακή κινηματογραφική ομάδα, “CINEπιλογές’’ και είμαι ‘’External reviewer’’ στην κορυφαία πλατφόρμα για τον κινηματογράφο IMDb.

Κινητήρια δύναμη μου είναι η ρήση του Αντρέ Μπαζέν: “Ο κινηματογράφος είναι ένα ανοικτό παράθυρο στον κόσμο”.

Πρόσφατα έγινα τακτικό μέλος της Πα­νελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινη­ματογράφου.